22 Kasım 2010 Pazartesi

Bir anne kızın hikayesi…


Yıllar da geçse, araya uzaklıklar, zorluklar da girse bir anne ile kızın arasındaki bağın azalmasına imkan yoktur. Bir anne için yavrusu ne kadar değerliyse, yavrusu için de “Anne” demek herşeyden ötedir çünkü aradaki bağ siz farkında bile değilken başlamıştır. Anne, sıcaklığı, güveni, özveriyi, hoşgörüyü, fedakarlığı temsil eder. Kız çocuğu ise kültürümüzde de söylendiği gibi vefalı evlat, narin, bir tanecik göz ağrısı…Her zaman anneden ilham alan, onun yaptıklarını yapıp, onun sürdüğü ruju, giydiği ayakkabıları ayağına geçirip evde kadın olma alıştırmaları yapan çocuk…


Bu hikaye de ona benziyor. Anne ya işte, öyle çok sevmiş ki kızını, o en güzeli olsun diye giydirip süslemiş. Ona özel her detayı ince ince işlenmiş muhteşem elbiseler yaratmış. Marguerite, daha çocuklar için pembe, mavi, çiçekli veya kurdeleli elbiseler yokken annesinin diktiklerini giymeye başlamış. Annesi Jeanne’ın yarattığı bu kıyafetler o kadar çok beğenilmiş ki, Jeanne, aynı kıyafetleri talep eden anneler tanımaya başlamış. Böylece çocuk modası ilk kez ortaya çıkmış. Sonrasında Paris’in zengin anneleri kızları için dikilen kıyafetlerin benzerlerini kendileri için istemeye başlamışlar. Böylece Lanvin çocuk, genç kız ve kadınlara hitap eden ilk moda evini 1909 yılında Paris’te kurmuş.

Jeanne Lanvin'ın vefatından sonra kızı Margueriete'in başına geçtiği moda evi şimdilerde Alber Elbaz'ın direktörlüğüyle gündemdeki yerini koruyor. Kurulduğu günden itibaren faaliyetlerini sonlandırmadan bugüne dek gelebilen tek moda evi olma ünvanını taşıyan Lanvin, H&M ile yaptığı işbirliğiyle de genç kızlara ve ruhu genç kalanlara yönelik tasarımlar yapmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor.

2 yorum:

  1. Gizemcim
    Bu hikayeyi ilk kez duydum, tam da lanvin& h&m aşkı nedir? le ilgilenirken Lanvinin kim olduğunu da sayende öğrenmiş oldum...
    çok teşekkürler...
    yazılarını zevkle takip etmeye çalışıyorum ;)

    YanıtlaSil
  2. Tülin'cim,
    Ben de Lanvin ile ilgili ilk bilgilerimi Bikem İbrahimoğlu'na borçluyum, sağolsun Moda Yönetimi'nde verdiği harika derslerle hepimizi bilgilendirdi.
    Takipte kalmanız için elimden geleni yapacağım :) sevgiler...

    YanıtlaSil